under construction ------ onderwerp tijd

Er is altijd tijd voor een tegeltje over tijd.

Tijd is zo vanzelfsprekend en tegelijkertijd zo wonderlijk dat het leuk is er af en toe even bij stil te staan ook al beland je dan onherroepelijk in de tegeltjeswijsheden.

Tijd is zo basaal dat iedereen er wel eens over nagedacht heeft, en zeker klokkenmakers, filosofen en kunstenaars. Altijd als je als je iets samen wil doen met een ander, als je iets wil afspreken met een medemens, speelt tijd en tijdmeting een rol.

ode aan de citroen

De geschilde citroen is het symbool voor vergankelijkheid, voor het verstrijken van de tijd.

de wisselende perspectieven van de tijd

Van jong, vooruitkijkend naar wat komen zal, tot oud, terugkijkend naar wat is geweest.

de seizoenen van het leven

1,5 x 10 m acryl op canvas (2008-2009)

Het is de biologische wereld van geboren worden tot sterven, de cyclus van de seizoenen,  van het verstrijken van de tijd. Het gaat over de worsteling van het individu en de sociale interactie. Het zijn ook de vier grote culturele uitingsvormen, komedie, romantiek, ironie en tragedie. En in de huidige actuele context kun je ook verwijzingen zien naar biodiversiteit die onder druk staat door menselijk toedoen en de uiteindelijke ondergang van het ecosysteem.

waar blijft de tijd?

 Op het eerste gezicht lijkt het een gezellig zomers samenzijn van de familie Zonnebloem, maar de ironie ligt er duimendik bovenop. Zodra bloemen in het water worden gezet, heeft hun laatste uur geslagen, dan begint het verwelken, dan lijden de  stengels aan slijmerige rottingsprocessen onder water en zien de gele bloemetjes er plotsklaps beteuterd uit. De inktzwarte achtergrond is de toekomst die onherroepelijk wacht.  

Het betreft bloemen met een menselijk postuur hetgeen wel moet betekenen dat na een kortstondige bloei het water de mensheid naar de lippen stijgt en dat het ons zal vergaan zoals de standaard bloemen van de bloemist. Deze tijdelijkheid van zowel het individu als de  tijdelijkheid van de mensheid op deze aarde is om te lachen en om te huilen.